Cupa mondială eSports este cunoscută în prezent sub numele de Convenția Mondială a Sporturilor Electronice (ESWC). Această competiție internațională implică mai multe eSports, care au loc anual. De obicei, evenimentele naționale de calificare au loc de obicei între echipe din întreaga lume.
Doar câștigătorii calificărilor au dreptul de a-și reprezenta țările în campionat. Popularitatea evenimentului a crescut treptat, dar constant. În prezent, atrage sute de mii de spectatori online din întreaga lume.
ESWC a fost creat de o companie franceză numită Ligarena. Compania era cunoscută anterior pentru găzduirea de evenimente LAN mai mici doar în Franța. În 2003, compania a decis să devină mare și să găzduiască un eveniment la care participanții din întreaga lume s-ar putea alătura. Asta a marcat nașterea ESWC.
Compania a crescut apoi și s-a schimbat la Game–Services în 5005. Apoi a adus o altă companie numită Games-Solution în 2009, care a dobândit ulterior proprietatea asupra mărcii sale. În 2012, o agenție numită Oxent, specializată în sporturi electronice, a achiziționat ESWC.
Participanții ESWC
Prima cupă mondială eSports, care a avut loc în 2003, a avut 358 de participanți diferiți. Un total de 37 de țări au participat la eveniment pentru a câștiga premiul în bani de 150.000 de euro. Evenimentul a inclus doar cinci jocuri. Numărul participanților a ajuns la 547 până în 2006, reprezentând 53 de țări diferite. Premiul în bani a crescut, de asemenea, la 400.000 de dolari SUA. Numărul de jocuri a crescut și el la șapte.
De atunci, ESWC a avut loc în fiecare an, numărul participanților crescând constant în fiecare an. Cu toate acestea, premiul în bani a fluctuat în ambele direcții, unii ani având un premiu de fond mai mic decât în anii precedenți. În câțiva ani, structura evenimentului s-a schimbat și pentru a include îmbunătățiri care îmbunătățesc experiența jucătorilor și spectatorilor.
Funcții de jocuri în ESWC
În 2003, doar cinci jocuri au fost prezentate în evenimentul ESWC. Acestea au inclus Counter-Strike, Unreal Tournament, Warcraft III, Quake 3 și Counter-Strike Female. În 2004, Painkiller și Pro Evolution Soccer au fost adăugate pe listă. În fiecare an următor, s-au adăugat câteva jocuri noi.
Gran Turismo 4, Trackmania Nations, Defense of the Ancients, Special Force, FIFA, Need for speed, Guitar Hero, Super Street Fighter, Dota, Shoot Mania Storm, Tekken, Call of Duty, Just Dance și League of Legends sunt câteva dintre celelalte jocuri care au fost jucate vreodată în ESWC.
Ori de câte ori versiuni mai noi ale unui joc apar în turneu au fost lansate, au înlocuit versiunile mai vechi. De exemplu, FIFA 10 a fost înlocuit cu FIFA 11 în 2011 și apoi FIFA 13 în 2012. Cel mai mare număr de jocuri care au fost prezentate vreodată într-un singur eveniment este de zece, în 2010.
În afară de titlurile oficiale, turneul include de obicei câteva alte jocuri. În general, aproape toate sporturile populare sunt de obicei jucate, dar nu sunt prezentate ca evenimente principale. Jocurile sunt clasificate ca lupte, împușcături la persoana întâi, arene de luptă online multiplayer, curse, sport, strategie în timp real, împușcături la persoana a treia și jocuri de cărți.
Numărul de medalii
În prezent, Franța deține cel mai mare număr de medalii, care sunt 23 de medalii de aur, 14 medalii de argint și 25 de medalii de bronz. Statele Unite sunt pe locul doi cu 30 de medalii, urmate de Suedia și Coreea de Sud. Dintre toate țările care au participat vreodată la eveniment, doar 32 de țări au câștigat medalii.